12 страв на Різдво: що їдять у Святвечір на заході України

 
Добавлено: 2020-12-08 10:48:35 Статьи Рестораны, Еда
12 страв, які стоять на столі під час Святої вечері в одному українському селі, що знаходиться на Прикарпатті
 

Увечері, напередодні Різдва, українці збираються на Святу вечерю. По традиції в цей день на столі стоїть 12 пісних традиційних страв української кухні. Зазвичай основною стравою цього дня є кутя. І коли згадуєш цю традицію, то на згадку припадає саме вона. Але 11 страв, які стоять, крім куті, можуть від регіону до регіону відрізнятися.   В цій статті ви можете ознайомитися зі стравами, які готуються на Прикарпатті, а саме в селі Воскресінці. Кулінарні блогери на каналі “Наші Бесаги”, показали весь процес підготовки до Святої вечері. Всі страви взяті з цього відео про 12 страв на Святий вечір https://www.youtube.com/watch?v=VUuaI6aZehI 

І так розпочнемо з найважливішої страви вечері.

1. Кутя

Кутя - уособлення зародку нового життя та зв’язку поколінь. На столі вона є найголовнішою. І без куті Свята вечеря не відбудеться. Саме з частуванням куті починається трапеза. 

Варена пшениця з  додаванням маку, горіхів,  меду,  символізує родючість,  достаток і зв’язок поколінь.  Очищена не шліфована пшениця 2-3 години стоїть в печі, або в духовці, або на печі. Тут головне, щоб вона зварилася, але не розварилася.

Поки готується зерно, відбувається ще один невід’ємний ритуал - підготовлюється  мак для куті. Для цього береться макітра макогон і перетирається вже запарений мак, поки він не пустить молочко. Це старий дідівський спосіб хоч і фізично виснажливий, порівняно з сучасними методами, але  придає  певної автентичності загальному процесу, створює колоритну атмосферу в оселі і відповідний настрій. 

кутя в макітрі

Ще в кутю додають горіхи, мед  і регулюють густину гарячою водою або узваром.

Інгредієнти для багатої куті

  • пшениця - 2 стакани
  • мак - 50 г.
  • горіхи - 50 г.
  • мед - 1 столова ложка
  • вода - 4 стакани

Повний рецепт куті  https://youtu.be/c_lCnfKOU3w 

2. Узвар

Узвар - це ще одна обов’язкова  страва на Багату кутю і вона є другою в нашому списку. Як стверджують науковці, узвар та кутя прийшли до нас ще з часів кам’яної доби, майже 3 тис. років до нашої ери.

На святковий стіл узвар робиться з яблучної, грушевої, та сливової  сушениці. Сушениця вимочується промивається та вариться до кипіння. Можна 3-5 хвилин, щоб покипіло. Потім відвар  ще настоюється годину-другу і на стіл.

Вікіпедія пише, що узвар походить від слова “взвар”. А це означає, що узвар можна просто довести до кипіння і заварювати в термосі чи в закритій посудині. 

Інгредієнти для узвару

  • сушені яблука - 3 великі жмені
  • сушені груші - 1 велика жменя
  • сушений чорнослив - 1 велика жменя
  • вода  - 5 літрів
  • мед - 1 столова ложка

Повний рецепт узвару https://youtu.be/4h0HLyXhWL8 

Для приготування деяких страв в селах ще досі використовують піч. Іноді господарі будують нові печі, оскільки страви в печі завдяки ефекту томління виходять незрівнянні. На Святу вечерю в цьому селі  є кілька страв, які ставляться в піч. Ставляться вони зранку і до самої темноти. Готуються страви в печі приблизно 10 годин.   

Піч в селі, горить вогонь

3. Пісні голубці в печі

Голубці на Святвечір робляться з  квашеної капусти. По них стає зрозуміло, що підготовка до Святої вечері починається за кілька місяців до свят. Капуста кваситься цілими головками в бочці ще з вересня. Таку капусту тут називають - крижівки. Начинка для цих голубців готується з  пропареного рису, моркви, підсмаженої цибулі та відварених сушених грибів. 

Пісні голубці в баняку

Інгредієнти для голубців

  • листки квашеної капусти - 30 шт.
  • цибуля - 2 шт.
  • олія - 2 столові ложки
  • рис - 1 стакан
  • морква - 1 шт.
  • сіль - 2 щіпки
  • перець - 1 щіпка
  • мелений чорний перець - 20 г.
  • лавровий лист - 2 шт.
  • вода - 2 літри

Повний рецепт приготування голубців https://youtu.be/d0ktbhDUDRo 

4. Прутська риба в печі

Паралельно з голубцями в піч ставится риба. Особливий рецепт, який готується раз в рік на Святу вечерю. Через такі страви ще більше люди чекають цього вечора. 

Рибу намагаються купити ще  за місяць за два, бо  перед святами  її важко буде знайти. Тому господині вдаються до хитрощів і роблять собі напівфабрикат, який морозять. Риба прутська, оскільки ловиться в річці Прут. Назва її підуств звичайний. 

Риба,  перекладається шарами, з цибулею, грибами і  соусом. А потім герметично закривається кришкою. І ставиться в піч на 10 годин.  Страва виходить просто божественною. 

Інгредієнти для риби в печі

  • річкова риба - 1,5-2 кг.
  • сушені гриби - 100 г.
  • цибуля - 5 шт.
  • томатна паста - 1 столова ложка
  • перець горошок - 20 шт.
  • лавровий лист - 2 шт.
  • олія - 50 мл.
  • сіль - 2 столові ложки
  • борошно - 50 г.
  • вода - 2 літри

Повний рецепт приготування риби  https://youtu.be/QSuTQKm6AE0

Не обходиться пісна вечеря і без виробів з тіста, а саме різноманітних вареників. Для цих страв замішується велика кількість тіста. 

5. Вареники з капустою

На Святвечір вареники роблять з багатьма начинками.  Але найчастіше це квашена тушкована капуста. Це село не виняток.  Квашену капусту  спочатку відварюють годину-дві, а потім ще тушкують на пательні з цибулею. Коли капуста вже м’яка і повністю готова  з нею ліпляться вареники. 

Інгредієнти для вареників з капустою

  • квашена капуста - 1 літра
  • цибуля - 4 шт.
  • сіль - 1 щіпка
  • мелений чорний перець - 1 щіпка
  • борошно - 400 г.
  • вода - 200 г.
  • олія - 3 столові ложки

Повний рецепт вареників з капустою https://youtu.be/LYaXaLJwks0 

6. Креплики

Креплики це  - пісні вареники на заході України,  які робляться на різдвяні свята. На креплики, ще можуть говорити краплики. Серед гуцулів популярна начинка з оселедцем. Але в цьому селі готують солодкі з маком. Солодкі різдвяні креплики є окремою стравою на столі.

Для начинки мак перетирається точно так, як на кутю. Потім смажиться на сковорідці щоб випарувалося молочко і додається цукор для того, щоб зробити начинку солодкою.

Креплики за розмірами виліплюються меншими, чим звичайний вареник. І можуть мати трохи іншу форму. 

Інгредієнти для крепликів

  • мак  - 1 стакан
  • борошно - 200 г.
  • олія - 1,5 столові ложки
  • вода  - 0,5 стакани
  • цукор - 2 столові ложки
  • цибуля - 1 шт.

Повний рецепт крепликів https://youtu.be/tIJh2PFVZ14 

Креплики з маком, як і вареники з капустою варяться в підсоленій воді. Потім  змащуються олією і цибулькою. І перед подачею на стіл кілька готові вареники зтрушують.   

До речі, в креплики, іноді засувають до начинки сюрпризи, наприклад, якщо тобі попався креплик з багатьма горошинами чорного перцю, то це до грошей.     

7. Борщ з вушками

Як свята вечеря без українського борщу!  Борщ з вушками  - особливий пісний грибний борщ на святу вечерю, який готується на грибовій юшці і подається з  вушками, які начиняються грибами.

Сущені гриби, промиваються і відварюються 20-30 хвилин. Зварені гриби перемелюються  і обсмажуються з цибулею на пательні. Потім робляться вушка. Це виріб з тіста аналогічно до крепликів чи вареників. 

Для борща використовується юшка, яка залишилася після варіння грибів та заправка. Заправка робиться з тушкованих буряків, які перед цим відварюються і з додаванням бурякового квасу.  

Після того як борщ повариться  разом з заправкою 10 -15 хвилин, його подають гарячим настіл. Вушка можна кинути в каструлю, або перед подачею розкласти по тарілках, куди буде вливатися борщ.        

Інгредієнти для борщу

  • цибуля - 1 шт.
  • буряк - 3 шт.
  • лавровий лист - 2 шт.
  • перець горошок - 6 шт.
  • буряковий квас - 50 мл.
  • сіль - 1 щіпка
  • Вушка 
  • борошно - 200 г.
  • вода - 100 мл.
  • олія - 1,5 столові ложки
  • сушені гриби - 100 г.

 

Повний рецепт борща з вушками https://youtu.be/UBtmZOTl-7A 

8. Підпалка

Ця  страва є традиційною  в селі Воскресінці, що на Прикарпатті. її зазвичай готують м’ясну, але на святий вечір вона обов’язково робиться пісною з грибами. Для цієї страви варяться гриби. Їх можна варити разом з тими, що і на попередній борщ з вушками, а можна і окремо. 

Як ви можете прослідкувати, для ефективності і економії часу, приготування деяких страв поєднується. І це дуже збалансовує підготовку до вечері. 

підпалка, запражка

Також для страви пражиться борошно, яке стоїть  на печі. Постійно помішується впродовж двох-трьох годин. Можна це робити на пательні, але тоді постійно потрібно стояти біля нього. Коли борошно отримує  легкий карамельний підпалений колір, починає робитися сама підпалка. В олію кидається борошно, робиться така густа маса, в яку потім вливається до літри грибної юшки. Це все впродовж двадцяти хвилин помішується і готується на малому вогні.      

Виходить дуже смачна страва у вигляді пісної грибної підливи, яка може вживатися в поєднанні з іншими стравами. На столі вона подається  в комбінації з бурачинкою.  Зверху ще накладаються грибочки, які обсмажувалися з цибулею. В інших регіонах на цю страву, ще говорять - запражка.

Інгредієнти на підпалку

  • борошно  - 200 мл.
  • сушені гриби  - 100-150 г.
  • цибуля  - 1 шт.
  • олія  - 70 мл.
  • сіль  - 1 щіпка
  • перець мелений  - 1 щіпка

Повний рецепт підпалки https://youtu.be/aKkajUbgK5A 

9. Бурачинка 

Разом з буряками на борщ варяться ще буряки на дуже давню страву- це різдвяна бурачинка. Але окрім варених буряків, сюди додаються ще квашені буряки, які закладають кваситися  за місяць до різдва. Варені свіжі  і відварені квашені буряки тушкуються на пательні. Потім в страву додається соус з двох ложок праженого борошна та пів стакана грибної юшки, яка вділюється від юшки для борща, а борошно береться від підпалки.   Бурачинка вважається окремою стравою на столі, але подається в комбінації з підпалкою.  

Інгредієнти для бурачинки

  • квашений червоний буряк - 3 шт.
  • червоний буряк  - 3 шт.
  • борошно - 3 столові ложки
  • грибна юшка - 100 мл.

Повний рецепт бурачинки https://youtu.be/FbKQuDAmsXU

10. Мариновані гриби

Ще одна грибна страва на столі це мариновані ггриби. Можуть бути різні, але на цей раз були маслюки.  Вони подаються на стіл з спеціально підготовленою підливо.ю. Легко  смажиться часник на олії, перемішується з спеціями  і  так  гриби подаються на стіл. 

Якщо ви помітили, на цьому прикарпатському  столі дуже багато грибів, адже це грибний регіон і це скоріш за все історично повпливало на формування страв.   

 

Інгредієнти для страви з грибів

  • Мариновані гриби - 0,5 л
  • часник - 5 зубців
  • приправа до корейської моркви  
  • олія 

Повний рецепт https://youtu.be/VUuaI6aZehI?t=360 

11. Пструг 

Однією рибною стравою стіл не обмежується. І ця страва з риби може час від часу змінюватися. Іноді це може бути оселедець, а інколи просто запечена риба в духовці. На цей раз готувалася карпатьска форель, яка водиться в гірських річках. 

В деяких регіонах на заході України  форель називають  - пструг. Це слово прийшло з польської мови, бо саме так, там перекладається  форель.  

Рибу  просто натерли сіллю та спеціями, до яких входили перець, мелений сушений часник та  материнка. 

Рибу поклали на подушку з цибулі, в середину  запхали кілька скибочок лимону. Ці інгредієнти добре забирають запах риби.  Запікають в духовці 20-25 хвилин.  Простий рецепт дуже смачної риби. Хоча зараз рибними стравами нікого не здивуєш,  колись риба на святвечірньому столі свідчила про заможність господарів.   

Інгредієнти для пструга

  • річкова форель  - 2 шт.
  • цибуля  - 2 шт.
  • лимон  - 1 шт.
  • материнка  - 1 щіпка
  • сушений часник  - 1 щіпка
  • сіль - 2 столові ложки
  • молотий перець - 1 щіпка
  • олія - 1 столова ложка

 

Повний рецепт запеченого пструга в духовці https://youtu.be/9N-jKOyv3OI

12. Пампухи

Традиційні різдвяні пампухи на дріжджовому тісті теж невід’ємна страва на столі. Пампушки на столі це ознака достатку та щедрості, святкової атмосфери.  

Готуються зазвичай  пісними  без додавання молока та яєць і смажаться в олії. Пампухи можуть готуватися з різноманітною начинкою. Але тут  на столі зазвичай класичні з пудрою.    

Свята вечеря

Коли наступає вечір, і свята вечеря вже близько, виймаються з печі ті страви, які ставилися зранку. Накривається стіл і розставляються основні атрибути святої вечері та страви які готувалися упродовж дня. 

риба в печі

Найважливішою прикрасою вечері є дідух. Згідно із традиціями, дідух — це останній обжинковий сніп. Овес, жито, пшениця, льон - його основні складові. Солом'яний оберіг, який символізує дух предків, дідів, збереження традицій і пам'яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. У народі казали "Дідух до хати – біда з хати"

Вважається, що саме на Святий вечір душі рідних сходяться до оселі — для них також кладуть тарілку й ложку.  

Також над каміном можна побачити павука, традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні свята. Це є надзвичайно важливий оберіг та символ Всесвіту. Тепле повітря піднімається з печі і приводить його  в рух. 

Отже,  Коли все готово і стоїть на столі. Запалюють свічку, виголошують молитву і  тоді вже сідають вечеряти. Перед вечерею господар набирає ложку куті і кидає на стелю зі словами….   "А Кутя до стелі, мир любов, достаток в нашій оселі!!!" 

 
 
|
 
 
 

Отзывы & Вопросы (3)

Чтобы оставить отзыв нужно войти в систему!
sitereadmi6 яковлев | пишет отзыв на: 12 страв на Різдво: що їдять у Святвечір на заході України
07.11.2021 01:11
0 0
libit
Многие книги уже не доступны из за авторского права, но на этих сайтах они в открытом доступе. тут в основном книги по саморазвитию и психологии, но часто бывает и художественная литература. https://liferead.ru - саморазвитие https://geniusbook.ru - психология https://lib-success.ru -старый сайт но на нем еще много интересного.
 
sitereadmi6 яковлев | пишет отзыв на: 12 страв на Різдво: що їдять у Святвечір на заході України
07.11.2021 01:11
0 0
libit
Многие книги уже не доступны из за авторского права, но на этих сайтах они в открытом доступе. тут в основном книги по саморазвитию и психологии, но часто бывает и художественная литература. https://liferead.ru - саморазвитие https://geniusbook.ru - психология https://lib-success.ru -старый сайт но на нем еще много интересного.
 
alexandr434 Осьмак | пишет отзыв на: 12 страв на Різдво: що їдять у Святвечір на заході України
10.06.2021 23:38
1 0
Украинские блюда
Очень хороший сайт, где можно увидеть много рецептов http://kiev.glo.ua/
 
 
 
 
 
© 2008 Glo.UA. - Сеть городских порталов. Правила О Нас Реклама Контакты